A KLUB TÖRTÉNETE

A több mint hatvan éves múltra visszatekintő szegedi kajak-kenu sport az elmúlt húsz évben nagyon komoly szerepet töltött be a hazai és a nemzetközi színtéren is. A DÉMÁSZ Szeged VE legjobbjai 2000 és 2012 között minden olimpiáról éremmel térhettek haza, az 1998-as maty-éri világbajnokságtól kezdve pedig minden vb-n állhatott dobogóra szegedi versenyző.

A 2004 és 2012 közötti három olimpiai ciklusban (Athén, Peking, London) a játékokról összesen 5 arany, 2 ezüst- és 2 bronzérmet hoztak Szegedre a klub válogatott versenyzői, csak 2016-ban, Rióban nem sikerült az éremszerzés, ugyanakkor Brazíliában a Csamangó Attila és Győrfi Tamás által felkészített Suba Róbert ezüstérmes lett a paralimpián. A következő olimpiai ciklusban továbbra is cél az eredmények megtartása, az utánpótlás-nevelés fejlesztése és a szabadidős tevékenységek kiterjesztése.

A sportág legkorábbi szegedi képviselői már a történelmi újrakezdést megelőzően is szelték a Tisza hullámait. Az első emlékek 1935-ből maradtak ránk. Azóta több egyesület, egylet, klub és szakosztályok választotta ezt a csodálatos sportot Szegeden, fiatalok ezrei szálltak vízre esőben és szikrázó napsütésben, felfedezve azt a csodát, amit a mozgás öröme és a természet állandóan változó szépsége ad.
Az elmúlt évtizedekben Hingl László, Csapó Géza, Svidró József, Darvas Miklós, Petrovics Kálmán, Bohács Zsolt, Kajner Gyula, Páger Zoltán, Fürdök Gábor, Storcz Botond, Fehérvári Vince, Hegedűs Róbert, Hüttner Csaba, Janics Natasa, Joób Márton, Vajda Attila, Sík Márton, Csamangó Attila, Keresztesi Alexandra, Gyökös Lajos, Horváth Gábor, Kárász Anna, Petrovics Máté és Birkás Balázs kiemelkedő eredményeikkel járultak hozzá az egyesület hírnevéhez. A legeredményesebb versenyzők közül Bohács Zsolt és Boldizsár Gáspár sikerei jelentősebb részét a Bp. Honvéd színeiben érte el, de Vajda, Joób, Fürdök, Petrovics. valamint Horváth „eredeti” szegedi. A 2016 végén visszavonult Vajda Attila személyében az elmúlt évtized legjobb magyar versenyzőjével büszkélkedhet a DÉMÁSZ Szeged VE. Vécsi Viktor tanítványa olimpiai bajnokként és háromszoros világbajnokként a sportág koronázatlan királya volt, a parton és a vízen is óriási tisztelet övezi.
A 2007-es duisburgi kajak-kenu világbajnokságon újabb rekordot döntött meg az egyesület, hiszen a német városban öt versenyző (Janics Natasa, Keresztesi Alexandra, Horváth Gábor, Joób Márton, Vajda Attila) nyert aranyérmet. Az elmúlt években kajak-kenu szakágunk az egyesületek összesített rangsorában mindig a dobogón végzett. Utánpótlás nevelő sikereinket az egyesületi érem- illetve pontszerző létszám, a csoportok összetartása és az országos elismertségünk jelzi. A klub büszke az edzőire is, hiszen nélkülük egyetlen versenyzőnk sem lett volna képes a csúcsra érni.
A 2020-as tokiói olimpiai részvételre több DÉMÁSZ versenyző is esélyes. A kétszeres felnőtt világbajnok Kárász Anna mellett a saját nevelésű Birkás Balázs, Nádas Bence és Bodonyi András meghatározó tagja a hazai mezőnynek, a fiatalok közül pedig Nagy Bianka, Molnár Csenge, Kuli István és Posztós Patrik is rövid időn belül odaérhet a felnőtt válogatott keretébe.
A 2000-es esztendőben “régi-új” szakosztályként az evezős sportág legjobbjai is csatlakoztak egyesületünkhöz. A legnagyobb sikereket Haller Ákos aratta, aki a váci Pető Tiborral egy hajóban ülve kétszer is világbajnoki címet szerzett, de komoly felnőtt nemzetközi eredményeket ért el Kónya Aliz és Dani Zsolt is. Utóbbi versenyző már több, mint egy évtizede edzőként dolgozik a DÉMÁSZ Szeged Vízisport Egyesületnél. Az utánpótlásnál zajló szakmai munka gyümölcse, hogy a felnőtt válogatott Matyasovszki Dániel 2014-ben négy nagy világversenyen képviselhette hazánkat, illetve az elmúlt években minden korosztályos világeseményre jutott ki szegedi evezős.

A DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület kivételes adottsága, hogy önálló “víziteleppel” rendelkezik, melynek üzemeltetése jelenleg óriási teher, adottságai azonban hosszú távon jó lehetőséget adnak a gazdaságos működésre. A vállalkozások lehetősége első sorban a szabadidősport, rekreáció és mentálhigéniás szolgáltatások területén mutatkozik, de az alkalmi rendezvények, illetve a terület bérbeadása is működőképes lehet. Ezen terveink megvalósításához jelentős infrastrukturális fejlesztéseket szükséges végezni, melynek terheit az egyesület önállóan nem képes elviselni. A vízitelep területe szabadidős rendezvényeket lebonyolítására is tökéletesen alkalmas. A klub által rendezett II. Szegedi Vízi Szabadidősport Fesztiválon több mint ötszázan sportoltak, 150-en pedig a Tisza-átúszásra is beneveztek.
Az egyesület 2012 őszén 43 millió forintból felújította a vízitelep főépületét, de azóta is minden évben végre hajt valamilyen kisebb-nagyobb fejlesztést. A klub az anyagi forrást állami, önkormányzati és saját forrásból teremtette elő. A DÉMÁSZ Szeged VE céljai között szerepel, hogy megfelelő segítséggel, tőkeerős a klub további fényes sportsikereket hozzon a városnak, a támogatóinak, az evezős és a kajak-kenu sportágnak, valamint példázata lehet a sporttal, egészséges életmóddal, szórakoztatással kapcsolatos vállalkozás és a versenysport sikeres együttélésének!
Bajnokokat nevelünk, ez a mottója is az egyesületnek, amely elsősorban a saját nevelésű fiatalokkal képzeli el a jövőt. Mindenkiből nem lesz válogatott versenyző, de az biztos, hogy a DÉMÁSZ Szeged VE egy egészséges értékrendű fiatalt ad a társadalomnak.