A KLUB TÖRTÉNETE

A több mint nyolcvan éves múltra visszatekintő szegedi kajak-kenu sport az elmúlt húsz évben nagyon komoly szerepet töltött be a hazai és a nemzetközi színtéren is. Az evezősök évszázados „öröksége” a hagyományok mellett a megújult létesítmény lehetőségekre építve indult újra fejlődésnek. Az NKM SZEGED VE legjobbjai 2000 és 2012 között minden olimpiáról éremmel térhettek haza, az 1998-as maty-éri világbajnokságtól kezdve pedig minden vb-n állhatott dobogóra szegedi kajak-kenus versenyző.

 

A klub versenyzői a 2004 és 2016 közötti négy olimpiai ciklusban (Athén, Peking, London, Rio) összesen 5 arany-, 2 ezüst- és 2 bronzérmet gyűjtöttek az ötkarikás játékokon, csak 2016-ban, Rióban nem sikerült az éremszerzés, ugyanakkor Brazíliában a Csamangó Attila és Győrfi Tamás által felkészített Suba Róbert ezüstérmes lett a paralimpián. A következő olimpiai ciklusban továbbra is cél az eredmények megtartása, az utánpótlás-nevelés fejlesztése és a szabadidős tevékenységek kiterjesztése.

A kajak-kenu sportág legkorábbi szegedi képviselői már a történelmi újrakezdést megelőzően is szelték a Tisza hullámait. Az első emlékek 1935-ből maradtak ránk. Azóta több egyesület, egylet, klub és szakosztály választotta ezt a csodálatos sportot Szegeden, fiatalok ezrei szálltak vízre esőben és szikrázó napsütésben, felfedezve azt a csodát, amit a mozgás öröme és a természet állandóan változó szépsége ad.
Az elmúlt évtizedekben Hingl László, Csapó Géza, Svidró József, Darvas Miklós, Petrovics Kálmán, Bohács Zsolt, Kajner Gyula, Páger Zoltán, Fürdök Gábor, Storcz Botond, Fehérvári Vince, Hegedűs Róbert, Hüttner Csaba, Janics Natasa, Joób Márton, Vajda Attila, Sík Márton, Csamangó Attila, Keresztesi Alexandra, Gyökös Lajos, Horváth Gábor, Kárász Anna, Petrovics Máté és Birkás Balázs kiemelkedő eredményeikkel járultak hozzá a szegedi kajak-kenu sport hírnevéhez. A 2016 végén visszavonult Vajda Attila személyében az elmúlt évtized legjobb magyar versenyzőjével büszkélkedhet a NKM SZEGED VE. Vécsi Viktor tanítványa olimpiai bajnokként és háromszoros világbajnokként a sportág koronázatlan királya volt, a parton és a vízen is óriási tisztelet övezi.
A 2007-es duisburgi kajak-kenu világbajnokságon újabb rekordot döntött meg az egyesület, hiszen a német városban öt szegedi versenyző (Janics Natasa, Keresztesi Alexandra, Horváth Gábor, Joób Márton, Vajda Attila) nyert aranyérmet. Az elmúlt években kajak-kenu szakágunk az egyesületek összesített rangsorában mindig a dobogón végzett. Utánpótlás nevelő sikereinket az egyesületi érem- illetve pontszerző létszám, a csoportok összetartása és az országos elismertségünk jelzi. A klub büszke az edzőire is, hiszen nélkülük egyetlen versenyzőnk sem lett volna képes a csúcsra érni.
A 2021-re halasztott tokiói olimpiai részvételre több NKM SZEGED VE versenyző is esélyes. A kétszeres felnőtt világbajnok Kárász Anna mellett a saját nevelésű Birkás Balázs, Nádas Bence, Kuli István és Nagy Bianka is meghatározó tagjai a hazai mezőnynek, a fiatalok közül pedig Molnár Csenge, Zombori Dominik és Kocsis Ádám is rövid időn belül odaérhet a felnőtt válogatott keretébe. A parakenu válogatottban pedig a tokiói kvótát szerző Varga Katalin és Suba Róbert is állandó tag.
A 2000-es esztendőben “régi-új” szakosztályként az evezős sportág legjobbjai is csatlakoztak egyesületünkhöz. A szegedi evezés több mint 100 éves történetében a legnagyobb sikereket Haller Ákos érte el, aki a váci Pető Tiborral egy hajóban ülve kétszer is világbajnoki címet szerzett, de komoly felnőtt nemzetközi eredményekkel büszkélkedhet Kónya Aliz, Dani Zsolt és Matyasovszky Dániel is. Dani Zsolt a csatlakozás óta edzőként dolgozik az NKM SZEGED Vízisport Egyesületnél. Az utánpótlásnál zajló szakmai munka gyümölcse, hogy az elmúlt években minden korosztályos világeseményre jutott ki szegedi evezős.

Az NKM SZEGED Vízisport Egyesület kivételes adottsága, hogy saját “Vízitelep”-pel rendelkezik, melynek üzemeltetése teher, adottságai azonban hosszú távon jó lehetőséget adnak a gazdaságos működésre. A vállalkozások lehetősége első sorban a szabadidősport, rekreáció és mentálhigéniás szolgáltatások területén mutatkozik, de az alkalmi rendezvények, illetve a terület bérbeadása is működőképes lehet. Ezen terveink megvalósításához jelentős infrastrukturális fejlesztéseket szükséges végezni, melyre több lépésben (2012-2020) a két sportágban elérhető állami létesítményfejlesztési támogatások, önkormányzati, illetve pályázati források adtak lehetőséget. A vízitelep területe szabadidős rendezvények lebonyolítására is tökéletesen alkalmas. Ezt bizonyította a Szegedi Vízi Szabadidősport Fesztivál, a Tisza-átúszás és a Vízivándor tábor is, de az egyesület segítségével van lehetőség az egyéni vízi túrák szervezésére is.

A NKM SZEGED VE céljai között szerepel, hogy további fényes sportsikereket hozzon a városnak, a támogatóinak, az evezős és a kajak-kenu sportágnak. A klub remek példája annak, hogy a sporttal, egészséges életmóddal, szórakoztatással kapcsolatos vállalkozás és a versenysport sikeresen tud együttélni.

Bajnokokat nevelünk, ez a mottója is az egyesületnek, amely elsősorban a saját nevelésű fiatalokkal képzeli el a jövőt. Mindenkiből nem lesz válogatott versenyző, de az biztos, hogy a NKM SZEGED VE egy egészséges értékrendű fiatalt ad a társadalomnak. Nekünk mindenki bajnok, aki önmagát legyőzve, fegyelmezett, következetes felkészüléssel javítani tud saját korábbi teljesítményén. Aki örömét leli a sportolásban, a közösségben és megtalálja az egyensúlyt a sportolás és a civil kihívások között.

Azért dolgozunk, hogy az NKM SZEGED VE csapatában mindenki megkapja a lehetőséget önmaga megvalósítására és a sportszakmai hátteret az általa kitűzött célok eléréséhez.