Bemutatkozás

szabadido

Mindenki a stégen – az EDF DÉMÁSZ Szegedi VE bázisa

          A több mint hatvan éves múltra visszatekintő szegedi kajak-kenu sport az elmúlt másfél évtizedben nagyon komoly szerepet töltött be a hazai és a nemzetközi színtéren is. Az EDF DÉMÁSZ Szegedi VE legjobbjai 2000 óta minden olimpiáról éremmel térhettek haza, az 1998-as maty-éri világbajnokságtól kezdve pedig minden vb-n állhatott dobogóra szegedi versenyző. Az elmúlt három olimpiai ciklusban (Athén, Peking, London) a játékokról összesen 5 arany, 2 ezüst- és 2 bronzérmet, felnőtt világbajnokságokról 29 arany-, 9 ezüst- és 11 bronzérmet, felnőtt Európa-bajnokságról 28 arany-, 17 ezüst- és 14 bronzérmet hoztak Szegedre a klub válogatott versenyzői. A következő olimpiai ciklusban továbbra is cél az eredmények megtartása, az utánpótlás-nevelés fejlesztése és a szabadidős tevékenységek kiterjesztése.
A sportág legkorábbi szegedi képviselői már a történelmi újrakezdést megelőzően is szelték a Tisza hullámait. Az első emlékek 1935-ből maradtak ránk. Azóta több egyesület, egylet, klub és szakosztályok választotta ezt a csodálatos sportot Szegeden, fiatalok ezrei szálltak vízre esőben és szikrázó napsütésben, felfedezve azt a csodát, amit a mozgás öröme és a természet állandóan változó szépsége ad.
Az elmúlt évtizedekben Hingl László, Csapó Géza, Svidró József, Darvas Miklós, Petrovics Kálmán, Bohács Zsolt, Kajner Gyula, Páger Zoltán, Fürdök Gábor, Storcz Botond, Fehérvári Vince, Hegedűs Róbert, Hüttner Csaba, Janics Natasa, Joób Márton, Vajda Attila, Sík Márton, Csamangó Attila, Keresztesi Alexandra, Gyökös Lajos, Horváth Gábor, Kárász Anna és Petrovics Máté kiemelkedő eredményeikkel járultak hozzá az egyesület hírnevéhez. A legeredményesebb versenyzők közül Bohács Zsolt sikerei jelentősebb részét a Bp. Honvéd színeiben érte el, de Vajda, Joób, Fürdök, Petrovics. valamint Horváth „eredeti” szegedi. Vajda Attila személyében az elmúlt évtized legjobb magyar versenyzőjével büszkélkedhet az EDF DÉMÁSZ Szegedi VE. Vécsi Viktor tanítványa olimpiai bajnokként és háromszoros világbajnokként a sportág koronázatlan királya, a parton és a vízen is óriási tisztelet övezi.
A 2007-es duisburgi kajak-kenu világbajnokságon újabb rekordot döntött meg az egyesület, hiszen a német városban öt versenyző (Janics Natasa, Keresztesi Alexandra, Horváth Gábor, Joób Márton, Vajda Attila) nyert aranyérmet. Az elmúlt években kajak-kenu szakágunk az egyesületek összesített rangsorában mindig a dobogón végzett. Utánpótlás nevelő sikereinket az egyesületi érem- illetve pontszerző létszám, a csoportok összetartása és az országos elismertségünk jelzi. A klub büszke az edzőire is, hiszen nélkülük egyetlen versenyzőnk sem lett volna képes a csúcsra érni.
Vajda Attila mellett Kárász Anna a másik olyan szegedi versenyző, aki esélyes a 2016-os olimpiai részvételre. Kovács László tanítványa 2014-ben két felnőtt (K4-500, K2-200) és két U23-as (K1-500, K1-200) világbajnoki címet szerzett.
A jövő nagy reménységeiről sem szabad megfeledkezni. A 2013-es wellingtoni korosztályos világbajnokságon Birkás Balázs és Fekete Martin is aranyérmet szerzett az ifi mezőnyben, míg az U23-asok között Császár Gergely (korábbi ifi világbajnok) egy bronzzal színesítette éremkollekcióját. A 2014-es szegedi vb-n Birkás újra felállhatott a dobogó legfelső fokára, így kétszeres ifi világbajnokként léphet át az U23-as mezőnybe. A klub minden korosztályba (a kölyöktől az U23-ig) ad válogatott versenyzőt, így nincs szinte egyetlen olyan nemzetközi világverseny sem, ahol ne szállna vízre legalább egy szegedi. Felsorolni is nehéz azokat a saját nevelésű, kajakosokat, kenusokat, akik eljutottak valamilyen világversenyre, legyen az olimpia vagy akár egy ifjúsági Európa-bajnokság. 2014-ben minden nemzetközi világversenyen született legalább egy szegedi aranyérem. A siker sorozat 2015-ben sem szakadt meg, hiszen Kárász Anna és Vajda Attila is olimpiai kvótát szerzett Magyarországnak a milánói világbajnokságon és mindketten érmesek lettek a történelmi első Európa Játékokon Bakuban.
A 2000-es esztendőben “régi-új” szakosztályként az evezős sportág legjobbjai is csatlakoztak egyesületünkhöz. A legnagyobb sikereket Haller Ákos aratta, aki a váci Pető Tiborral egy hajóban ülve kétszer is világbajnoki címet szerzett, de komoly felnőtt nemzetközi eredményeket ért el Kónya Aliz és Dani Zsolt is. Utóbbi most már edzőként dolgozik az EDF DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesületnél. Az utánpótlásnál zajló szakmai munka gyümölcse, hogy a felnőtt válogatott Matyasovszki Dániel 2014-ben négy nagy világversenyen képviselhette hazánkat. A franciaországi egyetemi világbajnokságon könnyűsúlyú egypárban ezüstérmes lett.
Az EDF DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület kivételes adottsága, hogy önálló “víziteleppel” rendelkezik, melynek üzemeltetése jelenleg óriási teher, adottságai azonban hosszú távon jó lehetőséget adnak a gazdaságos működésre. A vállalkozások lehetősége első sorban a szabadidősport, rekreáció és mentálhigéniás szolgáltatások területén mutatkozik, de az alkalmi rendezvények, illetve a terület bérbeadása is működőképes lehet. Ezen terveink megvalósításához jelentős infrastrukturális fejlesztéseket szükséges végezni, melynek terheit az egyesület önállóan nem képes elviselni. A vízitelep területe szabadidős rendezvényeket lebonyolítására is tökéletesen alkalmas. A klub által rendezett II. Szegedi Vízi Szabadidősport Fesztiválon több mint ötszázan sportoltak, 150-en pedig a Tisza-átúszásra is beneveztek
Az egyesület 2012 őszén 43 millió forintból felújította a vízitelep főépületét. A klub az anyagi forrást állami, önkormányzati és saját forrásból teremtette elő. Az EDF DÉMÁSZ Szeged VE céljai között szerepel, hogy megfelelő segítséggel, tőkeerős a klub további fényes sportsikereket hozzon a városnak, a támogatóinak, az evezős és a kajak-kenu sportágnak, valamint példázata lehet a sporttal, egészséges életmóddal, szórakoztatással kapcsolatos vállalkozás és a versenysport sikeres együttélésének!
Bajnokokat nevelünk, ez a mottója is az egyesületnek, amely elsősorban a saját nevelésű fiatalokkal képzeli el a jövőt. Mindenkiből nem lesz válogatott versenyző, de az biztos, hogy a Szegedi VE egy egészséges értékrendű fiatalt ad a társadalomnak.