182 eszkimó-forduló

A mai fiatalok közül sem tudja mindenki, hogy mi az eszkimó-forduló, megcsinálni pedig még kevesebben tudják. A közelmúltban rendezett csongrádi Régiós Eszkimó-Indián Játékokon az ifjú kajakosok is találkozhattak a régi időkből ismert eszkimó-kajakkal. A versenyen ott volt Bátor György is, aki a Kajak-Kenu Vízisport és Szabadidő Club Szarvas edzője. A rutinos szakemberrel nosztalgiáztunk az eszkimó-fordulóról.

182 eszkimó-forduló

- Gyermekkorunkban imádtunk lemenni a vízitelepre - kezdte a mesélést Bátor György. Akkoriban még hetes kenukban és eszkimó-kajakban eveztünk. Utóbbival mindenféle trükkös feladat megcsináltunk, az egyik ilyen volt a fordulás. Vödörrel és seprűnyéllel is próbálkoztunk, sőt lapát nélkül is megfordultunk. Egymás után 8-10 alkalommal mindenki meg tudta csinálni az eszkimó fordulót.

Bátor György szerényen elhallgatta, hogy amolyan nem hivatalos rekordként ő egymás után 182 alkalommal fordult meg az eszkimó-kajakkal. 

- Ez a hajó nem egy klasszikus versenyhajó volt - folytatta a szarvasi egyesületben 1980 óta dolgozó szakember. Ugyanakkor nagyon hasznos a képességfejlesztésben! Az egyensúlyérzék és az ügyesség fejlesztéshez kiválóan lehet alkalmazni. Nagyon örülünk annak, hogy ezek a hajók ismét "előkerültek".

Bátor György több évtizedes pályafutása alatt nagyon sok klasszis versenyzőt és még sokkal több nagyszerű sportembert nevelt fel. Az NKM Szeged VE világbajnoki bronzérmes kajakosát, Kuli Istvánt is ő fedezte fel.

- Nagyon jó érzés azt látni, hogy Pisti a felnőttek között is szépen megállja a helyét, sőt szépen lassan odaért a legjobbak közé - mondta Bátor György. Nagyon sok kis csapatunk volt itt Szarvason többek között Homonnai Lucával és Bogár Gáborral. Együtt nőttek fel a gyerekek! Pistiről nagyon gyorsan kiderült, hogy tehetséges. Nagyon szépen dolgozik, büszkék vagyunk rá, ahogyan ő is a szarvasi gyökereire. Szurkolunk neki, hogy a szegedi világbajnokságon is jól szerepeljen.