Az alkalmazkodás éve, rendhagyó évzárás - a bajnokaink ünneplése nem marad el

Az ismert okok miatt furcsa évet zár a magyar sport és az NKM Szeged Vízisport Egyesület is. A versenyzőink ugyanakkor nagyszerűen alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez és a különböző szakágakban több, mint 170 bajnoki érmet szereztek 2020-ban.

Az alkalmazkodás éve, rendhagyó évzárás - a bajnokaink ünneplése nem marad el

Az NKM Szeged VE kajak-kenuban továbbra is az ország egyik legsikeresebb klubja, ezt bizonyítja a 2020-ban elért második hely az összesített pontversenyben, evezésben az egyesület az 5. helyen zárt. Dr. Szentkereszty Ákos elnök szerint idén is lehet mire büszke lenni.

- 2019-ben is nagyon sikeres évet zártunk, ez pedig egy komoly lendületet és reményt adott erre a szezonra is, nagyon motiváltak voltunk – kezdte az értékelést az egyesület elnöke. Aztán bekopogott ez a váratlan vírusos helyzet, de ez nem törte meg a lendületünket, minden helyzethez alkalmazkodtunk. Bíztunk abban, hogy nem tart sokáig ez a helyzet, aztán persze megtapasztaltuk, hogy de igen! Utólag persze okos az ember, de az NKM Szeged VE nagyon felelősen már márciusban hozott olyan intézkedéseket, amelyekkel védtük az értékeinket, a gyerekeket! Büszke és boldog vagyok, mert a klub minden szinten nagyszerűen teljesített. Óriási köszönet jár a szülőknek is, hiszen az elmúlt hónapokban ők is nagyon nagy áldozatokat hoztak. Az NKM Szeged a nehézségek ellenére is a második helyen végzett a kajak-kenu összesített pontversenyben, ami azt mutatja, hogy továbbra is ország legjobbjai közé tartozunk.

Kajak-kenuban az NKM Szeged VE 2020-ban az országos bajnokságokon 41 aranyérmet, összesen pedig 119 érmet gyűjtött. A koronavírus-járvány a nemzetközi sportra is komoly hatással volt, hiszen szinte minden nagyszabású eseményt töröltek, a tokiói olimpiát pedig 2021-re halasztották. Komoly sportdiplomáciai siker volt, hogy a szezon két gyorsasági kajak-kenu versenyét a Szegedi Olimpiai Központban rendezték meg. Az NKM Szeged VE legjobbjai az ORV-n és a Világkupán összesen 26 érmet, köztük 9 aranyat nyertek. A nehézségek ellenére sem maradt el a hagyományos Vízivándor Tábor, nyáron csaknem 200 fiatal evezett el Csongrádtól Szegedig. Az SZVE ugyanakkor nem csak a versenypályán teljesített nagyszerűen.

- Elnökként kifejezetten büszke vagyok arra, hogy a versenyzők, az edzők és a kollégáim szakmai és gazdasági oldalon minden megtettek azért, hogy a céljaink teljesüljenek – folytatta az értékelést dr. Szentkereszty Ákos. A gazdálkodásunk a szponzori megvonások ellenére is stabil maradt. A támogatóink közül a Szegedi Tudományegyetemmel még szélesebb alapokra tudtuk helyezni a kapcsolatunkat, elnökségünk tagja lett Dr. Törőcsikné Prof. Dr. Görög Márta, aki olyan kapcsolati tőkét hozott magával, amellyel szintén tovább tudtunk lépni. 2020-ben ünnepeltük a szegedi evezés 150. születésnapját, nagyon nagy élmény volt az ünnepi felvonulás a belvárosban és ehhez hozzájárult az egyetem zenekara is. Minden megpróbáltatás ellenére sikeres volt az év, büszkén állhatunk a szponzorok és a versenyzők elé, akárcsak a thermopülai hősök: „Vándor, vidd hírül a spártaiaknak: megcselekedtük, amit megkövetelt a haza!”

A 2021-es szezont illetően még sok a bizonytalanság, a nemzetközi szövetségek sem kajak-kenuban, sem az evezésben nem véglegesítették a jövő évi versenynaptárt. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a házigazda Japán ugyanakkor elkötelezett amellett, hogy jövőre megrendezzék Tokióban a XXXII. nyári olimpiát.

Nagyon bízom abban, hogy a Szegedi Vízisport Egyesületet több versenyző is képviseli majd Tokióban – fogalmazott a klub elnöke, dr. Szentkereszty Ákos. Minden sportoló álma és vágya az olimpiai szereplés, mindenki azért edz és azért dolgozik, hogy kijusson egy olimpiára és ott a dobogó legfelső fokára álljon. Ez az elmúlt évtizedekben már több szegedi klasszisnak sikerült, erre ékes bizonyíték az a sok emléktábla, amely a Vízitelep falán mutatja be a bajnokainkat. Remélem, hogy lesz olimpia és bízom benne, hogy a versenyzőinket sem sérülés, sem betegség nem hátráltatja majd a felkészülésben,

Régóta hagyomány, hogy az NKM Szeged Vízisport Egyesület minden decemberben tart egy nagyszabású évzárót, amelyre meghívja az esztendő legeredményesebb versenyzőit, valamint az edzőket, hogy közösen ünnepeljük meg a sikereket és a bajnokainkat. A koronavírus terjedése és a szigorú járványügyi szabályok miatt azonban a klub azt a felelős döntés hozta, hogy 2020-ban nem szervezi meg ezt az eseményt. Bár a nagy, közös évzárót idén nem tartjuk meg, az ünneplés és a bajnokainak megajándékozása azonban nem maradhat el! A következő hetekben az edzők vezetésével minden csoportnak lesz egy "mini" évzárója, ahol megjutalmazzuk a legeredményesebb versenyzőket. A hagyományos évzáró csoportképet pedig majd pótoljuk, legkésőbb jövő decemberben.