Birkás Balázs: „A múlttal már nem foglalkozom, a jövőre koncentrálok!”

Pályafutása eddigi legeredményesebb idényén van túl Birkás Balázs! A DÉMÁSZ Szeged VE 21 esztendős kajakosa K2-200 méteren felnőtt világbajnok lett Raciceben, ugyanebben a számban pedig egy felnőtt Európa-bajnoki címet is szerzett Plovdiban. A két világverseny között begyűjtött újabb U23-as világbajnoki cím egyesben már csak hab volt a tortán. A hosszú és sikeres szezont egy extra hosszú pihenő is követte. Balázs a szegedive.hu oldalon mesélt arról, hogy nagy szüksége volt erre az egy hónapos új-zélandi utazásra, és már teljes erőbedobással a jövőre koncentrál a vízen, valamint az iskolapadban is.

Birkás Balázs: „A múlttal már nem foglalkozom, a jövőre koncentrálok!”

- A közösségi oldaladon posztolt fotók alapján egy elég hosszú és aktív pihenésen vagy túl! Sikerült feltöltődnöd?
- Maximálisan! Nagyon nagy szükségem volt már egy ilyen jellegű „nyaralásra”, hiszen az elmúlt években nem nagyon volt hosszabb pihenőm. Ezúttal viszont egy teljes hónapot tölthettem el Új-Zélandon két kajakos barátommal! Egy ausztrál sráccal, akivel még akkor ismerkedtem meg, amikor évekkel ezelőtt náluk edzőtáboroztam, illetve a német Max Lehmkével. Jó volt elszakadni attól a stresszes közegtől, amiben itthon élünk, utazgattunk, gyűjtöttük az élményeket, teljes kikapcsolódás volt a javából. Ez az út a következő három évre elegendő energiával töltött fel. A hazaérkezés után már nagyon vártam, hogy végre elkezdjem a téli munkát és a tanulást!
 

- A tanulást?
- Igen, hiszen még a 2016-os idény miatt van egy kis lemaradásom az egyetemen. A SZTE Mérnöki Karán tanulok műszaki menedzserként, a tanáraim nagyon segítőkészek voltak, így volt lehetőségem egyéni tanrendet kérni néhány tantárgyból. Az a célom, hogy a következő vizsgaidőszakban, most decemberben-januárban minél több tantárgyból sikeres vizsgát tegyek.
- A vízen minden világversenyen sikeres volt a vizsgád, hiszen felnőtt világbajnok és Európa-bajnok lettél párosban, K1 200 méteren pedig ismét megnyerted az U23-as világbajnoki aranyat. Összegezted már a szezont?
- Ez már megtörtént közvetlenül a csehországi világbajnokság után! A vb-címünknek köszönhetően Balaska Márkkal úgymond a rivaldafénybe kerültünk egy rövid időre, így volt lehetőségünk kiélvezni a siker minden ízét. A decemberi évzárókon persze még biztosan szóba kerülnek ezek a győzelmek, de a múlttal most már egyáltalán nem foglalkozom. A jelenben élek és teljes erőbedobással a jövőre koncentrálok!


 

 

- A téli program már összeállt?
- Egyelőre még csak tervezzük. Van egy kisebb sérülésem, ezért most a rehabilitáció az elsődleges, amíg nem leszek teljesen rendben, addig a többiektől külön készülök.
- A 2020-as tokiói olimpiai program miatt elég nagy volt az átrendeződés férfi kajakban, ennek köszönhetően már ebben a szezonban is erősebb volt az 500 méteres mezőny. Neked van már elképzelésed a jövőt illetően?
- 2017-ben még csak a 200 méterre készültem, ötszázra egyáltalán nem. Ehhez képest a magyar bajnokságon elég jó pályát mentünk Nádas Bencével. Ezzel egyáltalán nem azt akarom mondani, hogy jövőre vele megyek párost, hanem azt, hogy látok lehetőséget az 500 méterben. Az a legfontosabb, hogy az egyesre nagyon jól felkészüljek. Vannak ötleteim, hogyan tudnék ezen a távon is előrébb lépni és akkor 2018-ban K1-500 méteren még eredményesebb lehetek. Ez azonban még messze van, most jönnek a szürke melós hétköznapok. Szeretnék minél hamarabb felépülni és persze ott vannak még az egyetemi vizsgáim, most azokra koncentrálok.