Birkás Balázs ezüstérmes Potsdamban

Három jó nevű riválisát is legyőzve végül a második helyen végzett a Potsdamban rendezett Kanal Sprint elnevezésű versenyen Birkás Balázs. A szegedi világbajnok a döntőben a németek olimpiai bajnokától, Ronald Rauhetől kapott ki.

Birkás Balázs ezüstérmes Potsdamban

Igazi kajakos, kenus dzsemborit tartottak a hétvégén a németországi Potsdamban, ahol a DÉMÁSZ Szeged Vízisport Egyesületet Birkás Balázs képviselte. A Kanal Sprint a németek kedvenc városi rövid távú versenye, amelyet egy szűk csatornában rendeznek meg. A táv mindössze 150 méter.
A 21 esztendős felnőtt világbajnok Birkás Balázs nem akármilyen mezőnybe kapott meghívást, hiszen többek között az olimpiai bajnok német Ronald Rauhe és a K1 Férfi 200 méter riói ezüstérmese, a francia Maxime Beaumont is rajthoz állt a viadalon.

- Nagyon fura verseny volt, olyan érzésem volt, mintha egy nagy kádban eveztünk volna – kezdett bele a mesélésbe Birkás Balázs, aki idén felnőtt Európa-bajnok és világbajnok is lett K2 200 méteren, míg az U23-as vb-n aranyérmet szerzett K1 200 méteren.
Egy nagyon szűk csatornában versenyeztünk egyszerre ketten, gyakorlatilag betettük a hajót a vízbe, beleültünk és már jött is a start. Ez óriási kihívás volt, hiszen teljesen eltér attól a gyakorlattól, amit mi megszokhattunk. A hangulata is teljesen más volt, hiszen itt egy méterre a nézőktől kajakoztunk, óriási hangzavarban. A verseny K.O. rendszerben zajlott, tehát aki nyert, az továbbjutott. Az első elllenfelem a francia Beaumont volt, akit mindössze egyetlen századdal előzte meg, majd következett a németek U23-as világbajnoka, Felix König, őt is sikerült legyőznöm.


Az elődöntőben a kétszeres felnőtt Európa-bajnok sprinter, a szerb Marko Dragoslavljevic ellen eveztem. Ebben a futamban már nagyon éreztem, hogy kezdek fáradni, de végül nyertem. A döntőben a helyiek legendája, Ronald Rauhe volt a riválisom. Hihetetlen milyen fogadtatásban részesült, imádják őt a németek. Hiába kaptam el jól a rajtot a fináléban, egy picit megbillentem és ez már elég volt ahhoz, hogy ellépjen tőlem. Utána már esélyem sem volt, hogy utolérjem. Összességében remekül éreztem magam, jó volt azt átélni, hogy ott is mennyien szeretek ezt a sportágat.