Birkás Balázs jó erőben és jó formában – lassan véget érnek a dél-afrikai napok

Végéhez közeledik a Hüvös Viktor vezette férfi kajakos csapat dél-afrikai edzőtábora. Birkás Balázs, Kuli István, Nádas Bence és Szendy Márk hétfőn este utazik haza Magyarországra. Az NKM Szeged VE kétszeres felnőtt világbajnoka, Birkás Balázs elmesélte, hogyan teltek a mindennapok és az is kiderült, hogy a fiúk az utolsó hétvégén sem lazítanak, hanem kihasználnak minden percet.

Birkás Balázs jó erőben és jó formában – lassan véget érnek a dél-afrikai napok

- Számolod a napokat, hogy mikor indultok haza vagy maradnál még az edzőtáborban?
- Mind a két érzés megvan bennem! Ez már a negyedik hetünk Dél-Afrikában, remek körülmények között, 30-40 fokos melegben edzhetünk, minden adott a minőségi munkához. Ugyanakkor már lassan egy hónapja eljöttünk otthonról, nem bánom, hogy hamarosan csomagolunk.
- Mi vár rátok a hátralévő néhány napban?
- Munka! Kicsi „bá” már jelezte, hogy az utolsó hétvégét megnyomjuk, szombaton és vasárnap is edzünk  és nem tartunk pihenőt. Hétfő délelőtt is evezünk még egy utolsót, este pedig indulunk haza. Ami a felkészülést illeti, minden tervezett munkát elvégeztünk, sőt szerintem még túl is teljesítettünk. Nagyon pozitív érzések vannak bennem, és a többiekben is. Úgy érzem, jó erőben és jó formában térhetünk majd vissza Magyarországra.


- Mennyit változtak a körülmények az ebédlőben? 2018-ban ugyanis panaszkodtatok az ételekre, javult a helyzet?
- Igen, mennyisében és minőségben is minden rendben van. Ebből a szempontból az első hét volt a legjobb, hiszen akkor még alig voltunk az edzőtáborban. Utána viszont megérkezett mindenki, így azóta csaknem ötven magyar kajakosra és kenusra kell rendszeresen főzni, ez pedig a jelek szerint nem olyan könnyű feladat. Az utóbbi napokban már szinte mindenki csak a barna rizs, csirke, saláta menüsort fogyasztja.
- Elég rendhagyó, de szinte a teljes a felnőtt válogatott keret Dél-Afrikában készül.
- Igen, tényleg majdnem mindenki itt edz most Dél-Afrikában. Kicsit olyan érzésünk is van, mintha otthon lennénk. A parton és a vízen is szinte csak magyar szót hallunk.
- 2018-ban néhány egzotikus programmal egészítették ki az edzőtábort, például kis oroszlánokat simogattatok egy rezervátumban. A hétvégére lemerült akkumulátorokat most hogyan töltöttétek fel?
- Pihenéssel és alvással! Idén abszolút tudatosan ki sem mozdultunk a szállásról! A hétvégén csak pihentünk és készültünk a hétfői folytatásra. Nagyon kemény heteken vagyunk túl, így volt a legideálisabb.