Szenzációs szombat Montemor-o-Velhóban

Szenzációs napot zárt az NKM Szeged VE a Portugáliában zajló gyorsasági és parakenu vb-n, hiszen néhány perc különbséggel Kárász Anna és Birkás Balázs is világbajnok lett. Kárász Anna K2 Női 500 méteren győzött Kozák Danutával, míg klubtársa Balaska Márkkal együtt nyerte meg a K2 Férfi 200 méter döntőjét. Bodonyi András is nagyszerűen szerepelt, hiszen 7. lett C1 Férfi 1000 méteren, míg a paradöntők során Suba Róbert a 6. helyen ért célba VL2 Férfi 200 méteren.

Szenzációs szombat Montemor-o-Velhóban

Újra a csúcson - Kárász Anna négy évet várt újra, hogy ismét átélhesse azt érzést, amit egy világbajnoki cím megszerzése ad. Az NKM Szeged VE klasszisa Kozák Danutával párosban nyert aranyérmet, méghozzá óriási küzdelem után. A magyar egység 23 ezreddel (!!!) győzött az új-zélandiak előtt.

- Belülről nem éreztem ilyen szorosnak - mesélte közvetlenül a döntő után a most már háromszoros felnőtt világbajnok Kárász Anna. Hihetetlenül boldog vagyok, hogy Danával megnyertük ezt a döntőt. A dobogón állva sok minden eszembe jutott, például az idei válogatók, az előtte lévő nehézségek, és hogy honnan kezdtük el felépíteni saját magamat. Ez most egy hatalmas dolog számomra, nehezen is találom a szavakat, kell egy kis idő, hogy ezt feldolgozzam.

Kárász Anna a női négyessel is vízre szállhat a világbajnokságon, a K4 Női 500 méter döntőjét vasárnap rendezik.

Birkás Balázs is fantasztikus napot zárt, hiszen Balaska Márkkal párosban megnyerték a 200 méteres döntőt, méghozzá szokatlanul nagy különbséggel. Az NKM Szeged VE sprintere most már kétszeres felnőtt világbajnoknak mondhatja magát.
- Őszintén, már az egyes előfutam, hiszen egy óra múlva vízre szállok, ezért még nem engedhetek ki - ezt válaszolta Birkás Balázs arra a kérdésre, hogy közvetlenül a döntő után mi jár a fejében. Persze nagyon örülök a címvédésnek, tényleg hihetetlen érzés, hogy így megcsináltuk, egy ilyen szenzációs rajttal. Nagyszerű pályát mentünk, nagyon boldog vagyok.

Birkás Balázs később egyesben sem lassított  és előfutam-győztesként jutott be a K1 Férfi 200 méter vasárnapi középfutamába. Hüvös Viktor tanítványára tehát ideális esetben vasárnap kora délután újabb döntő várhat.

Az NKM Szeged VE kenusa, Bodonyi András is mindent kiadott magából szombaton. A C1 1000 méter döntőjében a hetedik helyen végzett úgy, hogy alig 110 perccel korábban még a középfutamban kellett élet-halál harcot vívnia a továbbjutásért. Vécsi Viktor tanítványa megcsinálta, bekerült pályafutása első felnőtt vb-döntőjébe, ahol szintén óriásit küzdött.

Nem szakadt Suba Róbert nagyszerű sorozata, hiszen a 2014-es világbajnokság óta minden komoly világversenyen szerzett érmet, Montemor-o-Velhóban egy ezüstöt nyert! Az NKM Szeged VE versenyzője a kenu döntő előtt azt mondta, hogy ebben a számban a 4-6. hely lehet számára a reális cél. A megérzései nem csaltak, hiszen nagyszerű evezés után két riválisát megelőzve a 6. helyen ért be a célba.

A délutáni előfutamokban is remekeltek a szegedi érdekeltségű egységek. A Kuli István fémjelezte férfi kajaknégyes és a Kárász Anna-Kozák Danuta-Medveczky Erika-Bodonyi Dóra alkotta női négyes is győzött és közvetlenül a vasárnapi döntőbe került. Bemutatkozott a világbajnokságon a 18 éves Nagy Bianka és a 16 és fél éves Molnár Csenge. Az NKM Szeged VE kenus teheségei a 6. helyen végeztek előfutamukban C2 Női 200 méteren, így vasárnap a középfutamban folytathatják.