Kárász Anna ismét világbajnok lett, Kuli István bronzot nyert

Újabb két érmet szereztek az NKM Szeged VE versenyzői a portugáliai gyorsasági és parakenu világbajnokságon. Kárász Anna női négyessel ért fel a csúcsra, míg Kuli István a férfi kajaknégyessel nyert bronzérmet.

Kárász Anna ismét világbajnok lett, Kuli István bronzot nyert

A női kajak négyes minden idők talán legkisebb különbségű győzelmet aratta vasárnap az 500 méteres döntőben, de nyert és ez a lényeg. A Kárász Anna-Kozák Danuta-Medveczky Erika-Bodonyi Dóra alkotta csapat 13 ezredmásodperccel ért be a célba az új-zélandiak előtt. Kárász Anna a második vb-címét gyűjtötte be Montemor-o-Velhóban, az NKM Szeged VE klasszisa most már négyszeres világbajnoknak vallhatja magát.

- Ez nagyon jól hangzik - mondta örömében Simon Miklós tanítványa, aki hosszú utat tett meg azért, hogy újra viágbajnok legyen. Nagyon örülök, hogy ismét sikerült nyernünk a csajokkal, habár megint nagyon-nagyon szoros volt a verseny, szorosabb, mint tegnap párosban. Boldog vagyok, hogy két olimpiai számban is aranyérmet szereztem!

Kárász Anna után Kuli István is dobogóra állhatott, hiszen a férfi négyes 3. lett a németek és a spanyolok mögött. A 20 esztendős szegedi kajakos az első vb-érmét nyerte a felnőtt mezőnyben.

- Elégedett vagyok ezzel az eredménnyel - értékelt Kuli István. Amikor beértünk azt hittem, hogy negyedikek vagy ötödikek lettünk, csak akkor nyugodtam meg, amikor kihívtak minket a nézőtér előtti stégre. Remélem lesz ennek a négyesnek jövője, mert még nagyon sok fejlődési lehetőséget látok benne. 

A szombaton párosban vb-címet nyerő Birkás Balázs a 4. helyen ért célba a K1 Férfi 200 méter finéléjában.

- Most már tudok örülni ennek a negyedik helynek, közvetlenül a célbaérés után még csalódott voltam, mert úgy éreztem, bennem maradt egy érem - összegzett a döntő után Birkás Balázs. Olimpia számban, egy ilyen erős mezőnyben ez nagyon szép eredmény.

A vb újonc Molnár Csenge-Nagy Bianka páros is nagyszerű világbajnokságon van túl. Kása Péter tanítványai megnyerték a középfutamot, így bejutottak a döntőbe C2 Női 200 méteren, ahol az igen előkelő 6. helyen zártak.

- Már a középfutam után nagyon boldog voltam, hiszen az volt célunk, hogy bekerüljünk a döntőbe - értékelt fülig érő szájjal Nagy Bianka. A fináléban már felszabadultan versenyeztünk, és ez a 6. hely, amit elértünk, szerintem hatalmas dolog.

- Nagyon örülök neki, hogy három párost is megelőztünk a döntőben - folytatta a mindössze 16 és fél éves Molnár Csenge. Az pedig külön öröm számunkra, hogy megvertük az ifi világbajnok franciákat.

Az NKM Szeged VE versenyzői minden számban bejutottak a döntőbe, a csapat 3 arany- és 1 ezüst és 2 bronzéremmel zárta a vb-t.


Az NKM Szeged VE eredményei a 2018-as világbajnokságon:

1. KÁRÁSZ ANNA-Kozák Danuta (UTE) - K2 Női 500 méter
1. KÁRÁSZ ANNA-Medveczky Erika (Honvéd)-Kozák Danuta (UTE) -Bodonyi Dóra (Szolnok)– K4 Női 500 méter
1. BIRKÁS BALÁZS-Balaska Márk (Honvéd) - K2 Férfi 200 méter
2. SUBA RÓBERT - KL1 Férfi 200 méter
3. NÁDAS BENCE - K1 Férfi 500 méter
3. Tótka Sándor (UTE) -Molnár Péter (Honvéd)-Dudás Miklós (AVSE)-KULI ISTVÁN – K4 Férfi 500 méter
4. BIRKÁS BALÁZS - K1 Férfi 200 méter
4. VARGA KATALIN - KL2 Női 200 méter
4. VARGA KATALIN - VL3 Női 200 méter
6. NAGY BIANKA-MOLNÁR CSENGE – C2 Női 200 méter
6. SUBA RÓBERT - VL2 Férfi 200 méter
7. BODONYI ANDRÁS - C1 Férfi 1000 méter