Kiéhezve az evezésre - Birkás Balázsék elutaztak Dél-Afrikába

Egy hónapra a dél-afrikai Roodeplat Dam-ba utaztak szombaton kora délután az NKM Szeged VE férfi kajakosai. Hűvös Viktor vezetésével Birkás Balázs, Karnok Marcell, Kuli István, Nádas Bence és Szendy Márk is felszállt a Budapestről Johannesburgba tartó repülőgépre. A csapat hétfőtől már a Magyar Kajak-Kenu Szövetség központi edzőtáborában készül Johannesburg mellett, több mint 8000 kilométerre Szegedtől.

Kiéhezve az evezésre - Birkás Balázsék elutaztak Dél-Afrikába

- Dél-Afrikában, Port Edwardban már jártam, azonban ebben az edzőtáborban még nem voltam – mesélt az induláskor Nádas Bence, az NKM Szeged VE világbajnoka. Eddig csak jó dolgokat hallottam az új helyszínről. Minden igényt kielégít, és aminek külön örülök, hogy itt már nem nekünk kell főznünk. Sok új inger ér majd minket Roodeplat Dam-ban, ami segít abban, hogy jól bírjuk a hosszú evezések monotonitását. Nagyon várom már, hogy ott legyünk.

A 2017-ben felnőtt világbajnoki és Európa-bajnoki aranyérmet is szerző Birkás Balázs is várja az utazást. A minden korosztályban vb-aranyérmes versenyző is második alkalommal utazik Dél-Afrikába.

- Kiváncsi vagyok, hogy milyen lesz ez a központi edzőtáborjegyezte meg az NKM Szeged VE sprintere. Szerintem az egy nagyon jó dolog, hogy több magyar csapat ugyanott tréningezik, hiszen év közben szinte csak a versenyeken találkozunk egymással. Amikor Port Edwardban készültünk, akkor én nagyon szerettem főzőcskézni. Emlékszem rá, hogy milyen finom steakeket készítettünk és ettünk ott. Az evezés és a víz már nagyon hiányzik, ki vagyok éhezve a kajakozásra.

A csapat tagjai hónapok óta nem eveztek, sőt az idei alapozáskor még az ergométer sem került elő. Nádas Bence optimistán és bizakodva várja a dél-afrikai edzőtábort.

- Jókedvet és boldogságot biztosan viszek magammal, ugyanis nagyon eredményes időszakon vagyok túl - folytatta Nádas Bence. Az alapozást úgy kezdtem, hogy mindig savasodtam, ezért az ősszel ráfeküdtünk arra, hogy az aerob rendszeremet fejlesszük. A pénteken elvégzett ergo teszt és a laktát teszt is azt mutatatta, hogy sikerült a szervezetemet megerősíteni és ennek most nagyon örülök. Próbálom magamban mindig a pozitív dolgokat erősíteni, ez az előrelépés most nagyon feldobott. A vizsgaidőszak után még volt bennem némi fáradtság és egy kis sérülés is hátráltatott, de most már minden rendben. Jó erőben, jókedvűen és jó érzésekkel utazok el az edzőtáborba, alig várom már, hogy újra evezzek.