Kuli István: "Ebben a négyesben benne van a fejlődés lehetősége!"

Pályafutása eddigi legkomolyabb kihívása előtt áll Kuli István, az NKM Szeged VE kajakosa. A 19 esztendős versenyző ugyanis bekerült a felnőtt Európa-bajnokságra utazó férfi négyesbe.

Kuli István: "Ebben a négyesben benne van a fejlődés lehetősége!"

A válogatók, valamint a szegedi és a duisburgi világkupán mutatott teljesítmény alapján Hüttner Csaba szövetségi kapitány a Tótka Sándor, Molnár Péter, Dudás Miklós, Kuli István alkotta négyesnek szavaz bizalmat a jövő hétvégi belgrádi Európa-bajnokságon, valamint a nyári portugáliai világbajnokságon. Utóbbi opció akkor lép érvénybe, amennyiben a csapat jól szerepel az Eb-n és az azt követő hetekben is meggyőző formát mutat. Ez azt is jelenti, hogy a négy kiválasztott 2018-ban csak a K4 Férfi 500 méterre készül, más számokban nem is indulnak. A 19 esztendős Kuli István pályafutása során először vehet részt felnőtt Európa-bajnokságon.


- A szezon kellemes meglepetése, hogy az Eb-n induló férfi négyesbe bekerültél. Duisburg után mi volt a megérzésed a csapathirdetéssel kapcsolatban?

- A németországi világkupa után szerintem mind a nyolcan éreztük, hogy a Duisburgban ezüstérmes egység lesz a befutó.  Meg volt a sebességünk és összehasonlítva a szegedi csapatunkkal, ez egy biztosabb egység. Sokat számít persze, hogy a négyszázas válogató első két helyezettje, Tótka Sándor és Molnár Péter is tagja a hajónak.  Szerintem az is döntő volt, hogy ebben a négyesben még bőven benne van a fejlődés lehetősége.
 


- Mit jelent neked ez a csapattagság?

- Óriási dolognak tartom, hogy ilyen fiatalon be tudtam kerülni a négyesbe. A mi sportágunkban nagyon nehéz az áttörés, hiszen fizikálisan óriási a különbség az ifjúsági, az U23-as, illetve a felnőtt mezőny között. Bízom benne, hogy megállom a helyem!

- Másfél hét múlva kezdődik az Európa-bajnokság Belgrádban, mi lehet a célja a férfinégyesnek?

- A duisburgi világkupa is azt mutatta, hogy jó formában vagyunk, hiszen a világbajnoki címvédő németek mögött minimális különbséggel értünk be a célba és lettünk ezüstérmesek. Az Eb-n is szeretnénk jól és gyorsan evezni, aztán majd kiderül, hogy az mire lesz elegendő.

- Pénteken kezdődik az első felnőtt válogató, a férfi négyes tagjai nélkül. Mivel töltöd a hétvégét?

- Elsősorban pihenéssel! Az elmúlt három hét nekünk a válogatóról szólt, mindent ennek rendeltünk alá, ezért most kaptunk egy kis szünetet. Aztán pedig folytatjuk a felkészülést az Európa-bajnokságra.

KÉP FORRÁSA: MKKSZ FACEBOOK