Molnár Csengét lenyűgözte a japánok kedvessége

Az NKM Szeged VE csapata (Molnár Csenge, Nagy Bianka, Csanki Màrk, Kardos Levente, Révész Péter, Tóth Bálint) két igencsak tartalmas hetet töltött el Japánban Pusztay István vezetésével. Az edzőtáborban nem csak a sport játszotta a főszerepet, hiszen jutott idő a helyi kultúra megismerésére is. A 17 esztendős Molnár Csenge szerint életre szóló élményben volt részük Japánban.

Molnár Csengét lenyűgözte a japánok kedvessége

- A fényképek tanulsága szerint nem unatkoztatok az edzőtáborban?
- Nem bizony, kiváló körülmények között edzhettünk, emellett pedig a helyiek is nagyon sok programot szerveztek nekünk. Raftingoltunk, ami szintén óriási élmény volt, és jutott arra is bőven idő, hogy megismerkedjünk a japán kultúrával is. Találkoztunk a helyi sportvezetőkkel, vacsorát is adtak a tiszteletünkre. Az egyik este japán nemzeti viseletbe, kimonóba öltözhettünk, különleges ételeket fogyaszthattunk. Fantasztikus, hogy mennyire odafigyeltek ránk.

- 2020-ban Tokióban rendezik meg a nyári olimpiát. Éreztétek ennek ott bármilyen előszelét?
- A japánok a kajak-kenuban nem túl erősek, de óriási erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy felzárkózzanak az élmezőnyhöz, ezt mi is tapasztaltuk. Próbálják a sportágat fejleszteni. A magyar kajak-kenut nagyon tisztelik, ezt akkor is éreztük, amikor egyszer a helyi csapattal közösen edzettük. Lesték minden mozdulatunkat, figyelték, mit és hogyan csinálunk.
- "Szegedi" segítségetek is volt az edzőtáborban!
- Igen, Gyökös Lajos, aki már évek óta ott dolgozik edzőként, neki köszönhetően tudott a csapatunk elutazni Japánba. Odafigyelt ránk és nagyon sok hasznos tanáccsal látott el minket.  Sokat számított, hogy ő is volt velünk, rengeteget mesélt a helyiekről.

- Visszagondolva az edzőtáborra, mi volt a legnagyobb élményed?
- Nagyon különleges két hét volt, engem a legjobban az fogott meg, hogy a japánok mennyire segítőkészek. Nem ismertek minket, mégis minden kívánságunkat lesték. Megmondom őszintén, hogy az első napokban ez nagyon furcsa volt. Tisztelettudóak és nagyon különleges a japánok. Ezt az érzést hoztam magammal haza.

- Hamarosan kezdődik a szezon, milyen személyes célokkal várod a 2019-es versenyidényt?
- Most még nem gondolok a versenyekre, mindig csak az adott feladatra koncentrálok, ez pedig jelenleg az alapozás. Most még a hosszú evezések vannak napirendben, de azt érzem, hogy jó erőben vagyok, előrébb léptem tavalyhoz képest. Idén az ifjúsági korosztályban az egyesre koncentrálok, a célom a világbajnoki szereplés, Biával párosban pedig szeretnénk ebben a szezonban is meglepetéseket okozni a felnőttek között.