Seprenyi Sára: „Sokat tanultam Pauban”

Pályafutása első szlalom világbajnokágán vett részt szeptember végén Seprenyi Sára. A DÉMÁSZ Szeged VE versenyzője alig egy éve váltott síkvízről erre a szakágra, a tanuló év fontos állomása volt a franciaországi Pauban rendezett vb.

Seprenyi Sára: „Sokat tanultam Pauban”

Seprenyi Sára több kategóriában is elindult: szlalomban az első futamban 45., a másodikban 65. lett, a számára most még idegen terepnek számító vadvízen (downriver) pedig egy 31. és egy 22. helyezést ért el. A világbajnokság utolsó napján rajthoz állt a szlalom extrém elnevezésű számban is, itt a kvalifikációs futamból az előfutamig jutott. A helyzetét nem könnyítette meg, hogy a vb előtti két hétben a nemzetközi szövetség, az ICF felzárkóztató táborában „kiugrott a válla”, így sérülten versenyzett Pauban.

- Izgalmas heteken vagy túl. Milyen érzésekkel jöttél haza a világbajnokságról?
- Összességében elégedett vagyok a versennyel, hiszen olyan kajakosokat is megelőztem a vb-n, akik már 5-8 éve ebben a szakágban szerepelnek. Nekem a szlalom volt a fő számom a világbajnokságon, de a tapasztalatszerzés miatt rajhoz álltam a többi számban is. A pau-i egy nagyon nehezen evezhető és veszélyes pálya volt, sok hajó eltört és több versenyző is megsérült. Az ICF táborral együtt összesen három hetet töltöttem Franciaországban, nagyon sokat tanultam ez idő alatt és a sérülésemet leszámítva minden pillanatát élveztem.

 - A vállad hogyan bírta a terhelést?
- A verseny előtt és alatt is folyamatosan kaptam fizioterápiás kezeléseket, ez sokat segített. Az itthoni vizsgálatok kiderítették, hogy izomszakadásom van, de már gyógyul, egy-két hét pihenő és újra terhelhetem.

 

- Ez volt a tanuló éved ebben a szakágban! Mit remélsz a folytatástól?
- Nagyon motivált vagyok, mert úgy érzem sokat fejlődtem az elmúlt egy évben. Hamarosan kezdjük a téli alapozást, az a cél, hogy minél tovább legyünk kint a vízen. Ehhez viszont várhatóan külföldre kell utaznunk. A tervek szerint még ebben a hónapban részt veszek egy csehországi downriver versenyen, majd válogatott csapatársammal, Potocny Marcellal és a szlovén csapattal megpróbálunk elutazni Prágába. Jövőre a cseh fővárosban rendezik az Európa-bajnokságot, ott egy viszonylag könnyebb pályán versenyezhetünk, amelyet jó lenne kipróbálni. Az ilyen edzőtáborokban nagyon sokat lehet tanulni és fejlődni, már pedig nekem az a célom, hogy 2018-ban még jobb eredményeket érjek el.