Szegedi parádé Raciceben

Birkás Balázs és Medveczky Erika világbajnok lett, Nádas Bence vb-ezüstöt szerzett szombaton Raciceben. A DÉMÁSZ Szeged VE versenyzői szenzációs délelőttöt zártak a csehországi parakenu és síkvízi kajak-kenu vb-n.

Szegedi parádé Raciceben

Birkás Balázs felért a csúcsra a felnőttek között is. A DÉMÁSZ Szeged VE 21 esztendős kajakosa szombaton megszerezte pályafutása első világbajnoki címét a "nagyok" között, a Csehországban zajló vb-n Balaska Márkkal K2-200 méteren nyertek. Nem is akármilyen futamot mentek! A döntő előtti percekben ugyanis megérkezett az égi áldás, Raciceben elkezdett szakadni az eső, így a mezőny valóságos esőfüggőnyben száguldotta végig a 200 métert.


A Birkás-Balaska egység tökéletesen rajtolt és azonnal az élre állt, féltávnál már akkora előnyük volt, ami ebben a számban nagyon ritka. A két ifjú titán a második százat is nagyon keményen megnyomta, így nem maradt kérdés a végére. A 2014-es szegedi ifjúsági vb-arany után Raciceben már a felnőttek között értek révbe, világbajnokok lettek!
- Leszakadt az ég, filmbe illő volt az egész helyzet, ez pedig még adott némi extra motivációt a döntőhöz - kezdett bele a mesélésbe Birkás Balázs. Nagyon kemény futamot mentünk, tökéletes volt a rajt, az iram, végig meg volt közöttünk az összhang. Csodálatos érzés úgy győzni, hogy a családunk itt szurkolt a lelátón. Köszönöm szépen mindenkinek, aki szurkolt nekünk. Azért dolgoztunk és azért dolgozunk majd a jövőben is, hogy örömet szerezzünk másoknak.

 

Néhány perccel a K2 Férfi 200 méter A Döntője után már egy újabb szegedi érmet ünnepelhettünk. A férfi kajakpárosok 500 méteres fináléjában Nádas Bence és Tótka Sándor nagyszerű evezéssel a második helyen ért célba.

- Mindent beleadtunk ebbe a futamba, nincs bennem hiányérzet, nagyon örülünk az ezüstéremnek - értékelt Nádas Bence. Nagyon sokat dolgoztunk az idei évben, Hűvös Viktor remekül felkészített minket nemcsak az Európa-bajnokságra, hanem a vb-re is. Most is maximumot nyújtottunk, ez pedig egy szép éremmel párosult. Most egy kicsit pihenünk, utána pedig jöhet a négyes középfutam.

 

Birkás Balázs és Nádas Bence után Medveczky Erikának szurkolhattunk, nem hiába. A DÉMÁSZ Szeged VE kajakosa a K2 Női 1000 méter A Döntőjében Farkasdi Ramónával tanári versenyzést mutatott be. A magyar kettős szinte végig vezetve óriási fölénnyel győzött és lett világbajnok.

- Nagyon boldog vagyok, hogy ezt a döntőt sikerült megnyernünk - mondta el a finálé után Medveczky Erika, aki szerdán éjszaka még betegen feküdt a szállodai szobájában, szombaton pedig megszerezte pályafutása harmadik világbajnoki címét. Ebben a számban már háromszor voltam bronzérmes, bíztam benne, hogy ma végre megtörik a jég és győzünk Ramónával. Neki nagyon sokat köszönhetek, hiszen ő a szobatársam, az elmúlt napokban végig mellettem volt és segített átvészelni a nehéz pillanatokat. Egész évben nagyon sokat dolgoztunk, ennek a gyümölcse most ez a világbajnoki arany. 

A magyar válogatott eddig öt érmet szerzett a világbajnokságon, mindnek van szegedi kötődése. Parakenuban Suba Róbert nyert két ezüstöt, szombaton pedig síkvízen Birkás Balázs és Medveczky Erika egysége világbajnok lett, míg Nádas Bence egy ezüstéremmel lett gazdagabb.

Fotók: Gacs Sándor