Kajak – Kenu


Általános egyesületi tájékoztató

A szegedi kajak-kenu sport jövőre fogja ünnepelni szervezett múltjának 60. éves fennállását. A sportág legkorábbi szegedi képviselői azonban előbb, a történelmi újrakezdést megelőzően is szelték a Tisza hullámait.
Az első emlékek 1935-ből maradtak ránk. Azóta egyesületek, egyletek, klubok, szakosztályok sora választotta ezt a csodálatos sportot Szegeden, fiatalok ezrei szálltak vízre esőben és szikrázó napsütésben, felfedezve azt a csodát, amit a mozgás öröme és a természet állandóan változó szépsége ad.  A küzdelem, a győzelem és a kudarc, a társak és az ellenfelek nekik – nekünk – nem csak szavak, hanem tartalommal teli élmények, remények és emlékek, amelyekért érdemes-, érdemes volt- és érdemes lesz tenni.
A legnagyobb nemzetközi eredményeket szegedi színekben elérő versenyzőink Európa-, Világ- vagy Olimpiai Bajnokságokon gyűjtöttek érmeket. Így Hingl László, Csapó Géza, Svidró József, Darvas Miklós, Petrovics Kálmán, Bohács Zsolt, Kajner Gyula, Páger Zoltán, Fürdök Gábor, Storcz Botond, Fehérvári Vince, Hegedűs Róbert, Hüttner Csaba, Janics Natasa, Joób Márton, Vajda Attila, Sík Márton, Csamangó Attila, Keresztesi Alexandra, Gyökös Lajos és Horváth Gábor kiemelkedő eredményeikkel járultak hozzá az egyesület sikereihez. A névsor alapján meg kell állapítani, hogy a korábban legeredményesebb versenyzők közül csak Bohács Zsolt szegedi születésű (bár sikerei jelentősebb részét a BP honvéd színeiben érte el), míg a 2004-es olimpiai játékokon szerepelt Vajda és Joób valamint Fürdök és Horváth is „eredeti” szegediek.
A 2000-es esztendőben “régi-új” szakosztályként az evezős sportág legjobbjai is csatlakoztak egyesületünkhöz. Az évszázados múlt és a Világversenyeken elért sikerek, valamint a nagy számú pártoló tagság, az utánpótlás fejlesztése és a magas szinvonalú sportszakmai munka együttesen az utóbbi nyolc év alatt hetedikről a második legeredményesebb egyesületté te a Szegedieket. A legnagyobb sikert Haller Ákos kétszeres világbajnok aranyai jelentették, de komoly felnőtt nemzetközi eredményeket ért el Dani Zsolt és Kónya Alíz is.
A 2007-es kajak-kenu világbajnokságon újabb rekordot döntött meg egyesületünk, hiszen egy VB-n öt versenyzőnk nyert aranyérmet. Összességében öt arany és két bronz VB-ről illetve négy arany, egy ezüst és két bronz EB-ről a szegediek felnőtt mérlege! Arannyal tért haza az Ifjúsági Kajak-Kenu Világbajnokságól Kiss István és az U23 EB-ről Sík Márton.